top of page

She who makes. Over een vrouwelijke vertelavond. Een Iers boek. En naamkaartjes


Ik zeg al jaren dat ik een maakster ben. Een beetje aarzelend, wetend dat het woord eigenlijk niet bestaat in het Nederlands, maar niks beter vindend dat precies de lading dekt. Tot mijn oog op dit boek valt… Dankzij dit werk weet ik dat er wél een woord bestaat, in het Engels weliswaar: ik ben geen maakster, maar een creatrix.


‘Creatrix – she who makes’ Precies dat. Dàt dekt de lading.


‘Is She & Company dan een event-bureau?’ vragen mensen mij. ‘Eum, niet helemaal …’ zeg ik dan. ‘Ik máák, op maat…’ Fronsende gezichten. Ik zal het proberen met creatrix vanaf nu. Immers, als ik een avond ‘vrouwelijke vertellingen’ voor Annie Vereecken in elkaar steek n.a.v. een tentoonstelling in De Koolputten, dan is dat veel meer een creatief proces dan een kwestie van organiseren. Een maakproces, precies zoals Lucy H. Pearce het in haar boek beschrijft. Het resultaat is niet bedacht, het ontstaat organisch door mij te verbinden. Door mij te verbinden met de missie van She & Company nl. futuring the feminine. En ook met het doel van de avond, in dit concrete geval: de wens van Annie Vereecken.

Het publiek wordt geraakt op een diepere laag dan gebruikelijk op een professioneel event.

Vervolgens geef ik mij aan The Work (dixit Pearce). Mijn voorbereiding bestaat er vooral uit om feminiene flow te creëren tussen de gastspreeksters en mezelf, en bij uitbreiding tussen de betrokkenen onderling. Als het goed gaat – en het ging goed bij De Koolputten- dan gebeurt er op de avond zelf iets magisch: het publiek wordt geraakt op een diepere laag dan gebruikelijk op een professioneel event. En wel op dezelfde laag die ook door kunst wordt aan geraakt. De verhalen van de vrouwelijke top-professionals overstijgen het informatieve. Ze ontroeren. Ze zetten aan tot nadenken. Tot gesprek. Ze spiegelen en inspireren. The feminine at work.


Of om het met de woorden van Lucy H. Pearce te zeggen: ‘Creatrix is more than just a fancy name for a female artist. She is artist plus…(…): her work has both worldly and sacred dimensions. She is an energy worker first and foremost, weaving energy into form, colour, words and sound, in order to transform (…) those her creations touch.’


Lucy H. Pearce belicht op meer dan 300 pagina’s alle aspecten van het feminiene creëren. Ze spreekt over hele concrete dingen als plaats, tijd en geld, over subjectievere topics als moed en succes, en over spirituele thema’s als soul en The Work. Persoonlijke getuigenissen maken de meer theoretische toelichtingen tastbaar.

Ze geeft gèneloos taal aan haar eigen onderzoek naar en ervaring met maakprocessen.

Ik heb het boek met mondjesmaat gelezen. Het bladert niet luchtig weg. Ik voelde het harde werken, het aarzelen en worstelen van de schrijfster doorheen de woorden. En ook haar durf, haar drive en inspiratie. Ze geeft gèneloos taal aan haar eigen onderzoek naar en ervaring met maakprocessen. Het is immers al haar negende boek. Daarnaast runt ze een uitgeverij voor vrouwelijke auteurs. In Ierland. Het land waar ons gezin drie zomers geleden verliefd op werd. Voor mij verklaart dit ook de hele eigen toon van het werk: de schrijfster vervlecht doorleefde spiritualiteit, ‘er moet brood op de plank’-nuchterheid en vrouwelijk activisme tot één geheel. Voor de maaksters onder jullie, die daar - net als ik - van houden: een feestje van inzicht en herkenning.


Benieuwd of ik binnenkort nog dames tegen kom op wiens naamkaartje een nieuwe titel staat te blinken: creatrix.


CREATRIX she who makes – Lucy H. Pearce – Womancraft Publishing


Wil je ook graag je event voor vrouwen (en mannen) laten maken door een creatrix? Neem contact op met Tamara – Tamara@she-and-company.be - 0486 99 17 25

49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page